Hoe kom en blijf je in de flow?
– Wat levert het je op om je even terug te trekken?

blog schrijfweek

Soms lukt het gewoon niet. Je hebt een plan gemaakt, want je wilt een boek gaan schrijven – en je blijft maar steken bij dat plan. En het boek komt er niet. Je schrijft je in op diverse blogs van zowel schrijvers als professionals op het gebied van boeken en/of je bent lid geworden van allerlei Facebookpagina’s waarin schrijvers elkaar ontmoeten.

En daar zit je dan. In de uren die je gereserveerd had om aan je boek te schrijven, zit je vooral een hoop te lezen over wat je zou moeten schrijven. Laten we het voorzichtig uitdrukken: er is net niet genoeg rust in jou, en om je heen, om het ook daadwerkelijk te gaan doen. Het blijkt niet voldoende te zijn om een paar uur per week vrij te maken. In ieder geval niet om eindelijk dat felbegeerde beginnetje te maken met je boek.

Gun jezelf rust en ruimte!

Een reden om op te geven? Welnee! Misschien heb je gewoon eerst iets anders nodig. Een andere werkplek bijvoorbeeld, al is het maar tijdelijk. Eén van mijn auteurs had dat prachtig geregeld: zij trok zich regelmatig een weekje terug in het noorden van Nederland om tussen de bomen verder te schrijven aan haar boek. Juist bij levensverhalen is dat immers zó belangrijk: dat er een ruimte is, waar je de tijd vindt om te voelen wat jouw verhaal met jou doet.

Een schrijfweek

Ik heb deze zomer zelf ook een schrijfweek geboekt: om in groepsverband individueel te gaan schrijven. In mijn dagelijkse leven ben ik al zo druk bezig met de verhalen van anderen dat het me vaak niet meer lukt om voldoende tijd te nemen voor  mijn eigen verhaal. Daarnaast wil ik soms ook nog graag andere dingen doen in mijn vrije tijd dan opnieuw achter de computer kruipen. Begeleiding hoef ik niet te hebben, want boeken maken is mijn beroep. Ook de andere mensen in mijn schrijfgroep hebben daarmee al ervaring opgedaan. Blijft over dat het onwijs leuk is om elkaar tijdens zo’n schrijfweek te bemoedigen en te inspireren om ‘kilometers’ te maken. En intussen ook nog eens vertroeteld te worden door een geweldige gastvrouw die ons met de heerlijkste maaltijden verwent.


Samen, dankzij de prettige combinatie van zowel aandacht als rust, kom je verder dan in je eentje


Lijkt zo’n schrijfvakantie jou wel wat? Maak dan nog één extra plan – ik gun mezelf een schrijfweek – en voer dat wel helemaal uit.

Bij wie kan je terecht?

Hier zijn een paar suggesties van waardevolle collega’s van mij (Elena Benvenuti, Esther Jacobs en Jolanda Pikkaart) die dit soort schrijfweken organiseren:

Schrijfweek in Italië
Schrijfweek in Mallorca
Schrijfweek in Frankrijk

Eén praktische tip: wacht niet te lang met je aanmelden, want dan is jouw plekje misschien al vergeven aan een ander!

 

Tagged with →