Achtentwintig ondernemers vertellen in  Tutti frutti – Het succes van kleurrijk en ondernemend Nederland”  hoe het is om een bedrijf te beginnen in Nederland, wanneer je roots eigenlijk in een ander land liggen. Anderhalf jaar lang reisde Saskia Maarse hiervoor door Nederland: eerst om de mensen te interviewen, later om alle deelnemers op een originele manier op typisch Hollandse locaties in beeld te brengen. Van ieder interview werd ook een verkorte Engelse versie in het boek opgenomen.

Een ‘gouden team’ had Saskia om zich heen verzameld: fotografe Karin Huijzendveld, redacteur Wilma van Kasteel en vertaalster Antoinette Chin a Loi – de Hoog. Als grafisch vormgeefster verzorgde zij zelf  de sprankelende opmaak van het boek.

Tijdens de laatste fase werd ik ingeschakeld om nog even een kritisch oog op tekst en vormgeving te werpen en de laatste puntjes op de i te zetten. Het werd een intensieve, maar plezierige samenwerking waarin dagelijks heel wat mailtjes heen en weer gestuurd werden. Iedere dag zagen we het boek nog net een beetje mooier worden. Heel leuk vond ik het om ook nog een eigen stukje tekst te kunnen toevoegen, waarvoor ik Saskia heb geïnterviewd. Haar bevlogenheid en enthousiasme werkten heel aanstekelijk en inspirerend.

En dan was er nog de boekpresentatie: een moment om haast kippenvel van te krijgen. Heel mooi om allerlei mensen die dagelijks op mijn beeldscherm voorbijkwamen nu zelf te kunnen zien en spreken!  In 2017 is een tweede boek van Saskia Maarse verschenen, Onder de Zeespiegel, waarvoor ik opnieuw ben ingeschakeld. Dit keer mocht ik de eindredactie op alle teksten verzorgen en heb samen met Saskia de lay-out van het binnenwerk verzorgd.