Wie ben ik?

Mijn naam is Daniëla Postma en ik ben boekcoach, redacteur & vormgever van beroep. Vanaf het moment dat ik als kind leerde lezen en schrijven, oefenden boeken een magische aantrekkingskracht op me uit. En waarschijnlijk al eerder: mijn vader kon prachtig voorlezen en dat deed hij ook graag – en vaak. Dus maakte ik van boeken maken eerst mijn studie en later mijn beroep. Ik ging naar de Frederik Muller Akademie, een opleiding die is opgericht vanuit de boekenbranche en die inmiddels is gefuseerd met de Faculteit Media, Communicatie en Informatie.

Jarenlang kwam het desondanks nauwelijks van boeken maken, al bleef ik altijd bezig op mijn eigen vakgebied. Intussen ontwikkelde ik haast spelenderwijs juist die specifieke vaardigheden waarom levensboeken vragen: interviewen, foto’s bewerken, publiciteit, maar ook… helder krijgen wat belangrijk is in het leven en wat misschien toch niet.

Mensen hebben elkaars boeken nodig om leuker te leven

Tijdens een periode van ziekte miste ik precies het soort boeken dat ik tegenwoordig mag helpen maken: boeken waarin mensen met elkaar delen hoe je positief kunt omgaan met tegenslag en verlies, zodat je elkaar kunt troosten, stimuleren en inspireren en – uiteraard – domweg samen kunt genieten van al wat goed is!

Ieder boek is een nieuwe ontmoeting

In het maken van boeken met levensverhalen komt voor mij alles samen wat mijn vak zo waardevol en boeiend maakt: diepgaande contacten met mensen, het stoeien met teksten en vormgeving, het regelen van allerlei ditjes en datjes… Zoals een prachtige spreuk zegt:


Ieder mens is als een boek waarin je nooit uitgelezen raakt.


Steeds weer ben ik intens dankbaar als ik aan dat verhaal (vaak haast letterlijk) een paar bladzijden mag toevoegen!

Mijn goede eigenschappen, volgens de feedback van de mensen, met wie ik boeken maak

Mijn goede eigenschappen,
volgens de feedback
van de mensen,
met wie ik boeken maak

PS: Over mijn ervaringen schreef ik Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis, dat in april 2018 is verschenen bij Droomvallei Uitgeverij: een handige handleiding vol verhalen van auteurs, voorbeelden en praktische tips. Aan dit boek werkten zowel auteurs als collega’s van mij belangeloos mee. Zo is een heel veelzijdig beeld ontstaan van wat er allemaal mogelijk is als het om levensverhalen in boeken gaat.

 

logo Levenstekst 2016

Daniëla verzorgde zowel de redactie als vormgeving van mijn boek “Wanneer kap jij ermee?”, dat in november 2014 verscheen bij uitgeverij Van Brug. Vanaf de eerste ontmoeting voelde het vertrouwd en wist ik zeker dat mijn manuscript bij haar in goede handen was. Ik heb veel van haar geleerd over duidelijk en bondig schrijven. Schrijven is geweldig, maar kan ook gecompliceerd zijn. Gelukkig had Daniëla waardevolle suggesties en hield steeds de grote lijnen en het doel van mijn boek in de gaten. Daarnaast wist zij de vertaalslag te maken naar de opmaak en luisterde daarbij goed naar mijn eigen ideeën en wensen. Ze toverde mijn stappenplan, in vorm en inhoud, om tot het prachtige boek dat ik nu als coach aan mensen met een eetstoornis kan aanbieden. Het was fijn samenwerken met deze duizendpoot!

– Isabelle Plasmeijer –