blog 1

  • Een goed boek begint met een goede planning
  • Een goede planning kent ‘uitlooptijd’ 

Creativiteit heeft ruimte nodig, maar moet ook goed worden afgebakend. Je kunt niet alles laten afhangen van je momenten van inspiratie.
Jouw zin in schrijven zal vaak bruut verstoord worden door de realiteit van alledag.

Maak ruimte in je agenda

Er is altijd wel iets dat urgenter lijkt te zijn dan het verhaal dat je op papier wilt gaan zetten. Niet voor niets geven goede schrijfcoaches standaard deze tip: Blokkeer vaste uren in je agenda en maak een afspraak met jezelf, waar niets of niemand tussenkomt, ook niet jouw eigen behoefte om stiekem toch iets anders te gaan doen.

Is dat dan voldoende: tijdstippen in je agenda vastleggen? Nee! Je moet ook weten wat je op die momenten gaat doen. En waarom. En je moet incalculeren dat het toch krap dag kan worden.

Gun jezelf bezinning en verdieping

Mooie boeken met mooie levensverhalen smeken je namelijk maar al te vaak om een beetje bezinningstijd tussendoor. Dat is de eerste portie ‘uitlooptijd’, waarmee je rekening moet houden.


Jij werkt aan je boek, maar je boek werkt intussen ook aan jou. Het schrijven zet je aan het denken, houdt je een spiegel voor.


Gun je jezelf die ruimte, dan kun je de diepte ingaan en blijft je verhaal niet aan de oppervlakte steken. Je geeft jezelf gelegenheid voor hoor en wederhoor: tijd om op onderzoek uit te gaan, (extra) gesprekken met mensen om ‘feiten’ te toetsen.

Emoties inbegrepen

Wees gewaarschuwd: je zal de eerste niet zijn die ontdekt dat jouw verhaal nog niet ‘af’ is, als het om de bijbehorende emoties gaat. Er is nog boosheid of verdriet of angst die als een boomerang bij je terugkeert, als je het negeert. Kortom: maak van de tijd dat je schrijft ‘kwalitijd’, zodat je boek wint aan kwaliteit.

Succes! Meer weten? Mail me gerust: zie contact