boekentip Hou me maar vast

Als professional houdt José Franssen zich al tientallen jaren bezig met levensverhalen; ze heeft intussen meerdere boeken en waardevolle projecten op haar naam staan. Dit jaar is voor het eerst een eigen en heel persoonlijk verhaal van haar in een boek gepubliceerd. Titel: “Hou me maar vast – Mijn moeder, Alzheimer en ik”.

José beschrijft in dit boek hoe zij het heeft ervaren om twaalf jaar lang intensief voor haar moeder te zorgen die Alzheimer heeft. Hoe ze het leven van alledag, jaar in jaar uit, probeert vorm te geven – ondanks alles wat gaandeweg verloren raakt. Haar boek verhaalt over hoe ze doet wat ze kan, en hoe dat altijd weer minder is dan ze werkelijk zou willen kunnen en willen doen. En over de strijd die ze soms met hulpverleners moet leveren om haar moeder op een menswaardige wijze naar het einde van haar leven te kunnen begeleiden. Openhartig en respectvol naar alle betrokkenen toe vertelt José over het veelvuldige familieoverleg dat nodig is om de zorg voor haar moeder in goede banen te leiden – en hoe moeilijk het soms voor haar is dat zij daarin andere afwegingen maakt dan haar broers en zussen. Het boek toont het verdriet en de onmacht, maar schildert ook de momenten van genieten en geborgenheid.

In alle eenvoud schetst José hoe kleine dingetjes in dat proces soms zo’n groot verschil kunnen maken. Neem zoiets schijnbaar simpels als dat haar moeders voeten bij het opstaan in het verpleeghuis in aanraking komen met een wollen tapijt, bijvoorbeeld – en niet met het linoleum dat standaard in alle kamers ligt. Dat tapijt voorkomt namelijk meteen al – aan het begin van iedere dag – dat in het hoofd van haar moeder nare associaties met het weeshuis uit haar jeugd worden geactiveerd, waar ook linoleum op de vloer lag. Het tapijt herinnert juist aan ‘thuis’, het laatste huis waar haar moeder woonde.

Het belang van levensverhalen

Dankzij dit soort anekdotes wordt, soms helaas schrijnend, duidelijk hoe belangrijk het is dat je het levensverhaal van mensen kent en kunt (blijven) delen met anderen, wanneer zij niet langer voor zichzelf kunnen zorgen. Daarmee plaatst het verhaal van José je ook steeds weer voor de vraag: hoe doe ik recht aan het leven en levensverhaal van mijn eigen ouder(s)? En die vraag blijft nog wel even rondzingen, als je het boek allang uit hebt en alweer hebt weggelegd.

 


Kennismaken met schrijfster en/of boek? Dat kan!

  • College Tour op donderdag 30 juni
    Wil je graag méér weten over het boek en de schrijfster van het boek? Er is een verslag van de College Tour in Houten die op 30 juni plaatsvond: dat vind je hier. Op deze avond kwamen vragen aan de orde als: Wat bracht José ertoe om twaalf jaar lang intensief voor haar moeder met Alzheimer te zorgen en daarover te gaan schrijven? Hoe ging zij om met ‘de waarheid’ en het grote dilemma ‘wat vertel ik wel en wat vertel ik niet’? Welke obstakels vond ze op haar weg tijdens het schrijven? De presentator op deze avond was Monica Boschman. 
  •  Boek bestellen
    Wil je het boek bestellen? Het is verkrijgbaar via de boekhandel in je eigen woonplaats en via www.bol.com.  Een voorpublicatie van het boek vind je op de website van de schrijfster, www.josefranssen.nl.


  • Meer lezen?
    Wil je graag meer lezen over omgaan met dementie, na en naast dit boek, omdat jij hiermee ook zelf te maken hebt? Anniek Kramer en Marcelle Mulder schreven hierover het boek “Op bezoek bij een dierbare met dementie”, met ruim 60 ideeën om samen te genieten. Dit boek kun je eveneens bij de plaatselijke boekhandel bestellen of via www.bol.com.
  • Wil je nog ander werk van José Franssen lezen? Zij publiceerde over haar werk en over het methodisch werken met levensverhalen o.a. ‘In mijn koffer op zolder – Levensverhalen van ouderen voor ouderen’ en een artikel over haar bijzondere project ‘Luisteren in je leunstoel – Voorlezen aan ouderen’.