Wil je een cursus volgen, omdat het je leuk lijkt om samen met anderen aan jouw levensverhaal te werken en ook van elkaar te kunnen leren? Ik bied cursussen aan in verschillende vormen en prijscategorieën. Ze staan op deze pagina in de volgorde, waarin ik ze ga geven in 2018. 

  1. Heb je nog niet eerder een boek gemaakt van jouw levensverhaal en sta je nog helemaal aan het begin van het proces? Dan kan ik je van harte de basiscursus aanbevelen die in januari van start gaat. Met deze cursus bereid je je optimaal voor op het maken van jouw eigen boek en weet je daarna precies wat jou te wachten zal staan in iedere fase van eerste idee tot definitief boek.
  2. Ben je al bezig gegaan met schrijven, maar loop je vast? Dan is de cursus ‘Dat ene boek dat jou zichtbaar maakt’ (cursus 2) echt iets voor jou, al is dat wel de duurste van de drie. Daarin ga ik samen met jou en andere cursisten kijken hoe je jouw verhaal beter op papier krijgt, in een fijne combinatie van werken in groepsverband en persoonlijke begeleiding & feedback.
  3. Lijkt het je leuk om samen met anderen op speelse wijze in een aantal thema’s te duiken, waarmee je het verhaal van jouw familie in woord en beeld kunt vastleggen? In de vervolgcursus gaan we samen aan de slag met inhoud en vormgeving, zodat je na afloop je eerste eigen boek hebt gemaakt. 

Onderaan deze pagina vind je enkele reacties van cursisten.


1. Basiscursus “Maak van het verhaal van je familie een mooi boek”

Hoe doe je dat nu eigenlijk: een boek maken over jouw familie? En vooral: hoe maak je er een móói boek van dat echt bij jou en je familie past? In vier avonden gaan we op speelse wijze verkennen wat daarvoor allemaal nodig is. En op de vijfde avond gaan we samen genieten van het resultaat. Want ook dat hoort bij het ‘productieproces’: wie een boek maakt, verdient een feestje na afloop!

De eerste avond schrijven we een aantal teksten, die de basis zullen vormen voor onze ontdekkingsreis. We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om je verhaal net iets levendiger op papier te zetten: via bijvoorbeeld research, herschrijven en het interviewen van mensen die je dierbaar zijn.

Ook leer je hoe je een handige hoofdstukindeling voor je boek kunt maken en hoe je een haalbare planning opstelt. Na het schrijven begint immers vaak juist de grootste uitdaging: hoe verwerk je bijvoorbeeld afbeeldingen in je verhaal, wat doe je met de vormgeving en hoe lever je jouw bestanden het beste bij een drukker aan?

Als ‘diploma’ ontvang je op de vijfde avond een boekje met teksten en/of afbeeldingen van jezelf en van je medecursisten, aangevuld met een aantal handige tips die tijdens de cursus aan bod zijn gekomen. Aan jou de keuze of je alle teksten wilt schrijven in een notitieboekje, op een tablet of op een laptop.

Wil je je hiervoor opgeven?
De eerstvolgende basiscursus gaat in januari 2018 van start bij de bibliotheek van Zeist. Op de website van Idea vind je alle informatie en kun je je inschrijven.

NB: Deze cursus in in meerdere opzichten laagdrempelig, ook financieel. Ben je lid van de bibliotheek, dan kost het je zelfs maar € 85,- voor vijf avonden. Een aanrader als je je eerst eens goed wilt oriënteren: wat is er eigenlijk allemaal nodig, als je aan de slag wilt gaan met jouw levensverhaal en dat straks als boek aan vrienden en familie wilt overhandigen.


Alle fases tijdens het schrijven & maken van jouw boek komen aan bod:

1. plan van aanpak & planning
2. mensen interviewen
3. schrijven en herschrijven
4. vormgeving
5. je boek laten drukken


2. Cursus “Dat ene boek dat JOU zichtbaar maakt”

De meeste auteurs die ik als boekcoach, redacteur en vormgever begeleid, zijn vol goede moed begonnen met het optekenen van hun levensverhaal en lopen opeens vast, zelfs als ze veel plezier beleven aan het schrijven. Misschien herken je je wel in hun ervaring. Ergens voel je dat het net niet gaat worden zoals je hoopte, maar je kunt niet goed benoemen waar het wringt. En daar zit je dan met een grote stapel tekst die maar geen boek wil worden. Ook de gedachte aan alle dingen die je na het schrijven nog moet gaan uitzoeken, maakt dat de moed je soms in de schoenen zakt.

Tijdens een cursus van zes avonden zet ik met jou op een rijtje wat jij nodig hebt om voorbij dat dode punt te komen. Samen met anderen oefen je in zowel schrijven als het herschrijven van bestaande tekst. We staan stil bij de dilemma’s waarvoor een levensverhaal je kan stellen, zoals het spanningsveld tussen eerlijk willen zijn en de privacy van anderen beschermen. Bovendien kijken we naar het vervolgproces na het schrijven. Wat moet je allemaal regelen? En hoe zorg je ervoor dat óók de vormgeving van je boek past bij wie jij bent en mensen zal verleiden tot lezen?

Je medecursisten worden in deze cursus zowel je proeflezers als redacteur, zodat je ook kunt oefenen in jouw tekst uit handen geven en kunt ervaren hoe waardevol het is als je feedback van anderen krijgt. Daarnaast zal ik een tekst van jou (van maximaal 500 woorden) redigeren.

Als ‘diploma’ ontvang je op de laatste avond een boekje met teksten en/of afbeeldingen van jezelf en van je medecursisten, zodat jij een goede eerste indruk hebt hoe jouw verhaal in boekvorm eruit zou kunnen gaan zien.

NB: Bij deze cursus is het handig als je een laptop meeneemt voor het typen van de teksten.

Data: 6 woensdagavonden, start vanaf 7 maart 2018
Plaats: Utrecht
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Kosten: € 375,-
Groepsgrootte: maximaal 8 personen
Bonus: een eerste (gezamenlijk) boekje als voorbeeld mee naar huis

Opgeven: rechtstreeks via d.postma@levenstekst.nl


3. Vervolgcursus “Maak van het verhaal van je familie een mooi boek”

In deze vervolgcursus onderzoeken we in negen avonden allerlei levensthema’s die we niet alleen in teksten, maar ook in beelden gaan vastleggen. De tiende avond houden we een boekfeestje. Als je alle huiswerk steeds hebt gedaan – en dat mag je net zo licht of zwaar maken, als het voor jou goed voelt – dan heb je na afloop van deze cursus namelijk een nieuwe mijlpaal bereikt. Je hebt een boekje over je eigen familie gepubliceerd!

Alle verhalen en afbeeldingen gaan we verwerken in een aansprekende en originele vormgeving. Zo krijg je op ontspannen wijze een boek dat niet alleen leuk is om te lezen, maar dat ook uitnodigt om plaatjes te kijken en lekker te bladeren.

In principe is deze cursus alleen bedoeld voor mensen die de basiscursus hebben gevolgd. Heb je eerder al een boekje gemaakt, maar lijkt het je leuk om het nu eens totaal anders te doen en/of samen met anderen? Dan ben je eveneens van harte welkom. Bij deze cursus is het handig als je een laptop meeneemt voor het typen van de teksten.

Deze cursus geef ik, evenals de basiscursus, via de bibliotheek. De eerstvolgende keer dat ik de vervolgcursus weer zal aanbieden, is in het najaar van 2018. De data zijn op dit moment nog niet bekend.

NB: Niet alle kosten zijn bij de cursus inbegrepen. Om de bijkomende kosten zo laag mogelijk te houden, maken alle cursisten het binnenwerk van het boekje in hetzelfde formaat. Voor de omslag kun je kiezen uit een beperkt aantal gratis sjablonen die je met eigen afbeeldingen en lettertypes kunt afstemmen op je persoonlijke wensen. Voor de drukkosten van jouw boekje moet je rekenen op een bedrag van ca. € 25,- voor het eerste exemplaar. Wil je extra boekjes bestellen, dan is dat (afhankelijk van het totale aantal bladzijden) mogelijk vanaf € 7,50 per boekje.

Zin om op een luchtige manier met jouw levensverhaal aan de slag te gaan en op speelse wijze te ontdekken wat jou en jouw familie uniek maakt, met een concreet eindresultaat? Dan is dit helemaal de cursus voor jou!


REACTIES VAN CURSISTEN

‘Nooit gedacht dat interviews zo’n handig hulpmiddel zouden zijn bij het schrijven van je levensverhaal.’

‘Je maakt het maken van een boek wel heel toegankelijk.’

‘Je uitleg over planning en plan van aanpak was heel motiverend.’

‘Je cursus is als een snelkookpan, waarin je in korte tijd heel veel inspirerende ideeën opdoet.’

‘Super dat je steeds zoveel voorbeelden meenam van boeken met levensverhalen en boeken die je kunnen helpen bij het schrijven en  vormgeven van je eigen verhaal.’

‘Een verrassende ervaring dat een tekst zoveel levendiger kan worden en dat je dat zelf met simpele wijzigingen teweeg kunt brengen. Goede aanwijzingen/tips/aanmoedigingen!’

‘Dankzij jou weet ik nu hoe/waar ik ga starten.’


Liever individuele begeleiding en/of een aantal werkzaamheden uitbesteden? Kijk dan op de pagina boekcoaching.