Wil je een cursus volgen, omdat het je leuk lijkt om samen met anderen aan jouw levensverhaal te werken en ook van elkaar te kunnen leren? Ik bied verschillende soorten cursussen aan:

  1. Heb je nog niet eerder een boek gemaakt van jouw levensverhaal en sta je nog helemaal aan het begin van het proces? Dan kan ik je van harte de basiscursus aanbevelen. Met deze cursus bereid je je optimaal voor op het maken van jouw eigen boek en weet je daarna precies wat jou te wachten zal staan in iedere fase van eerste idee tot definitief boek.
  2. Ben je al bezig gegaan met schrijven, maar loop je vast? Dan is de cursus ‘Dat ene boek dat jou zichtbaar maakt’ (cursus 2) echt iets voor jou. Daarin ga ik samen met jou en andere cursisten kijken hoe je jouw verhaal beter op papier krijgt, in een fijne combinatie van werken in groepsverband en persoonlijke begeleiding & feedback.
  3. Lijkt het je leuk om samen met anderen op speelse wijze in een aantal thema’s te duiken, waarmee je het verhaal van jouw familie in woord en beeld kunt vastleggen? In deze cursus gaan we samen aan de slag met inhoud én vormgeving, zodat je na afloop je eerste eigen boek hebt gemaakt. 

Onderaan deze pagina vind je enkele reacties van cursisten.


1. Basiscursus “Maak van jouw levensverhaal een mooi boek”

 

Hoe doe je dat nu eigenlijk: een boek maken over jouw leven? In vijf avonden gaan we verkennen wat ervoor nodig is om van idee tot boek te komen, zodat je daarna er zelfstandig mee aan de slag kunt gaan. Je hoeft voor deze cursus (nog) geen schrijfervaring te hebben.

We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om je verhaal levendig op papier te zetten: via bijvoorbeeld research, herschrijven en het interviewen van mensen die je dierbaar zijn. Ook staan we stil bij de dilemma’s waarvoor een levensverhaal je kan stellen, zoals het spanningsveld tussen eerlijk willen zijn en de privacy van anderen beschermen.

Daarnaast leer je hoe je een handige hoofdstukindeling voor je boek kunt maken en hoe je een haalbare planning opstelt. En we kijken wat er nodig is voor een mooie vormgeving.

Je krijgt het e.e.a. aan materiaal aangereikt, maar het is handig als je zelf ook pen en papier meeneemt of je laptop.

Data: 5 avonden
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Groepsgrootte: maximaal 10 personen

 


Alle fases tijdens het schrijven & maken van jouw boek komen aan bod:

1. plan van aanpak & planning
2. mensen interviewen
3. schrijven en herschrijven
4. vormgeving
5. je boek laten drukken


2. Cursus “Dat ene boek dat JOU zichtbaar maakt”

Je bent begonnen met schrijven, maar het gaat niet helemaal zoals je hoopt en je denkt dat het beter zou kunnen. Tijdens een cursus van zes avonden zet ik met jou op een rijtje wat jij nodig hebt om voorbij dat dode punt te komen.

Samen met anderen ga je oefenen in zowel schrijven als het herschrijven van bestaande tekst. Ook kijken we naar de vormgeving. Hoe zorg je ervoor dat je boek past bij wie jij bent en mensen zal verleiden tot lezen?

Je medecursisten worden in deze cursus zowel je proeflezers als redacteur, zodat je ook kunt oefenen in jouw tekst uit handen geven en kunt ervaren hoe waardevol het is als je feedback van anderen krijgt. Ik help je desgewenst met zoeken naar geschikt beeldmateriaal en zal tijdens de bijeenkomsten suggesties doen voor opzet en inhoud van jouw verhaal.

Bij deze cursus vormen jouw eigen teksten het uitgangspunt. Je hebt al het een en ander op papier staan, maar zoekt hulp bij het (verder) uitwerken in woorden en/of beelden.

NB: Bij deze cursus is het handig als je een laptop meeneemt voor het typen van de teksten.

Data: 6 avonden
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Groepsgrootte: maximaal 5 personen

Opgeven: rechtstreeks via d.postma@levenstekst.nl


3. “Maak jouw eigen boek over je familie”

In deze cursus onderzoeken we in vijf avonden allerlei levensthema’s die we niet alleen in teksten, maar ook in beelden gaan vastleggen. De zesde avond houden we een boekfeestje. Als je alle huiswerk steeds hebt gedaan – en dat mag je net zo licht of zwaar maken, als het voor jou goed voelt – dan heb je na afloop van deze cursus een nieuwe mijlpaal bereikt. Je hebt een boekje over je eigen familie gepubliceerd!

Alle verhalen en afbeeldingen gaan we verwerken in een aansprekende en originele vormgeving. Zo krijg je op ontspannen wijze een boek dat niet alleen leuk is om te lezen, maar dat ook uitnodigt om plaatjes te kijken en lekker te bladeren.

Bij deze cursus is het handig als je een laptop meeneemt voor het typen van de teksten.

Data: 5 avonden
Tijd: 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
Groepsgrootte: maximaal 5 personen


REACTIES VAN CURSISTEN

‘Nooit gedacht dat interviews zo’n handig hulpmiddel zouden zijn bij het schrijven van je levensverhaal.’

‘Je maakt het maken van een boek heel toegankelijk.’

‘Je uitleg over planning en plan van aanpak was heel motiverend.’

‘Je cursus is als een snelkookpan, waarin je in korte tijd heel veel inspirerende ideeën opdoet.’

‘Super dat je steeds zoveel voorbeelden meenam van boeken met levensverhalen en boeken die je kunnen helpen bij het schrijven en  vormgeven van je eigen verhaal.’

‘Een verrassende ervaring dat een tekst zoveel levendiger kan worden en dat je dat zelf met simpele wijzigingen teweeg kunt brengen. Goede aanwijzingen/tips/aanmoedigingen!’

‘Dankzij jou weet ik nu hoe/waar ik ga starten.’


Liever individuele begeleiding en/of een aantal werkzaamheden uitbesteden? Kijk dan op de pagina boekcoaching.