Vanaf dinsdag 14 maart mag ik bij de bibliotheek van Zeist een cursus van vijf avonden geven: “Maak over het leven van je familie een mooi boek.” Als je in de omgeving van Zeist woont (of bereid bent om erheen te reizen), wil ik je graag van harte welkom heten om daarbij aanwezig te zijn. Zorg wel dat je je bijtijds opgeeft – via deze link – want er kunnen maximaal 10 mensen meedoen! 

Mijn diepste verlangen is het, sinds ik in 2012 boeken ging maken: dat mensen met elkaar in gesprek gaan over hun leven. Niet voor niets staat het bovenaan mijn nieuwsbrief: ‘Wie ervaringen deelt, vermenigvuldigt geluk.’ Ik maak het keer op keer mee, boek na boek. En het blijft mooi om er getuige van te mogen zijn, als mensen de grote sprong durven wagen en hun eigen boek met hun eigen familie gaan maken. Een feestje is het, iedere keer als zo’n boek mag ontstaan zonder onnodige stress of tijdnood, als een blijvende herinnering aan zo’n mooie periode van intensief samen optrekken.

Ik weet ook uit eigen ervaring hoe fijn het is om dit soort gesprekken te mogen voeren met mensen die je zeer dierbaar zijn. Het verdiept je relaties en vergroot de onderlinge verbondenheid. Van de 20 boeken die ik inmiddels mocht helpen realiseren, was er ook eentje voor mijn schoonfamilie bestemd. Ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksjubileum maakten we in 2013 met elkaar een behoorlijk dik boek waarin ook recepten, sinterklaasgedichten, kindertekeningen en andere bijzondere herinneringen een mooi plekje kregen.

Obstakels wegnemen

Nu weet ik toevallig hoe je boeken maakt, want ik heb daarvoor ooit een opleiding gevolgd. Destijds zelfs de enige echte in heel Nederland, de Frederik Muller Akademie, die in 1969 door mensen uit het boekenvak werd opgericht. Daar ben ik nog steeds blij mee. Zodoende heb ik eerst mijn vaardigheden als redacteur kunnen ontwikkelen, daarna als schrijfcoach en later als vormgever.

Ik weet ook hoe lastig het kan zijn als je iets wel wilt, maar niet helemaal snapt. Websites en filmpjes bijvoorbeeld: dat ligt me een stuk minder en vind ik af en toe nog knap ingewikkeld. Als ik daarmee bezig ben, ben ik maar al te blij dat andere professionals mij op weg willen helpen en begeleiden, met hun cursussen en adviezen.

Het resultaat van het leerproces dat ik heb doorlopen als het om die dingen gaat die niet helemaal ‘mijn ding’ zijn, kun je in dit filmpje zien.

Mijn eerste eigen filmpje op YouTube

Mijn eerste eigen filmpje op YouTube over deze cursus

 

En nu vond ik het dus de hoogste tijd worden om het zelf te gaan doen. Zo’n Echte Ouderwetse Cursus geven… Ontzettend offline. Want: als je met meerdere mensen in één ruimte bent en samen kunt praten over wát je wilt en hóe, wordt het prompt stukken leuker om het daarna werkelijk te gaan doen. Ik wil het soort cursus gaan geven waarvan ik zelf ook intens geniet, iedere keer dat ik tijd durf vrij te maken om mezelf daarmee te verwennen!

In vijf stappen van begin naar eind

In mijn cursus ga ik je een vijfstappenplan aanbieden, van de allereerste planning tot aan het drukken van je boek: alles wat jij moet weten, komt aan de orde. En ik vertel je ook wat niet zo belangrijk is.

Deze vijf stappen kun je verwachten en voor elke stap trekken we een avond uit:

  1. plan en planning voor jouw boek
  2. mensen interviewen
  3. schrijven en herschrijven
  4. de vormgeving van je boek
  5. een passende drukkerij vinden

Oefening baart boek

Vijf avonden lang gaan we met elkaar oefenen, zodat je spelenderwijs leert wat je moet weten. Hoe maak je bijvoorbeeld een haalbaar plan van aanpak? En welke vragen kun je stellen in een gesprek? Welke afspraken maak je daarover met elkaar? We kijken ook naar alles wat na het schrijven volgt: ga je een boek maken met plaatjes, welk lettertype kun je gebruiken en hoe groot mag je boek worden? En wat mag je van een drukker verwachten?

Zelfs als je zou besluiten om het maken van je boek uiteindelijk toch aan iemand anders uit te besteden, kan ik je deze cursus aanraden. Het is ontzettend handig om te weten welke verwachtingen je daarvan mag hebben en hoe je kunt beoordelen of het op de goede manier wordt uitgevoerd.

 De cursus “Maak van het verhaal van je familie een mooi boek” vindt plaats op dinsdag 14 maart, 21 maart, 28 maart, 11 april en 18 april. Tijd: 20.00 – 22.00 uur. Kosten: € 95,- (€ 85,- voor leden Bibliotheek Idea). Aanmelden  is mogelijk via de website van de bibliotheek: maak-van-het-verhaal-van-je-familie-een-mooi-boek.

PS: De cursisten krijgen na afloop nog een bijzonder cadeautje van me, omdat mijn bedrijf bijna vijf jaar bestaat. Benieuwd wat het is? Als je je opgeeft, kom je het vanzelf te weten!