Basiscursus “Maak van het verhaal van je familie een mooi boek”

Hoe doe je dat nu eigenlijk: een boek maken over jouw familie? En vooral: hoe maak je er een móói boek van dat echt bij jou en je familie past? In vier avonden gaan we op speelse wijze verkennen wat daarvoor allemaal nodig is. En op de vijfde avond gaan we samen genieten van het resultaat. Want ook dat hoort bij het ‘productieproces’: wie een boek maakt, verdient een feestje na afloop!

De eerste avond schrijven we een aantal teksten, die de basis zullen vormen voor onze ontdekkingsreis. We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om je verhaal net iets levendiger op papier te zetten: via bijvoorbeeld research, herschrijven en het interviewen van mensen die je dierbaar zijn.

Ook leer je hoe je een handige hoofdstukindeling voor je boek kunt maken en hoe je een haalbare planning opstelt. Na het schrijven begint immers vaak juist de grootste uitdaging: hoe verwerk je bijvoorbeeld afbeeldingen in je verhaal, wat doe je met de vormgeving en hoe lever je jouw bestanden het beste bij een drukker aan?

Als ‘diploma’ ontvang je op de vijfde avond een boekje met teksten en/of afbeeldingen van jezelf en van je medecursisten, aangevuld met een aantal handige tips die tijdens de cursus aan bod zijn gekomen.


Alle fases tijdens het schrijven & maken van jouw boek komen aan bod:

1. plan van aanpak & planning
2. mensen interviewen
3. schrijven en herschrijven
4. vormgeving
5. je boek laten drukken


 

Vervolgcursus “Maak van het verhaal van je familie een mooi boek”

In deze vervolgcursus onderzoeken we in negen avonden allerlei levensthema’s die we niet alleen in teksten, maar ook in beelden gaan vastleggen. De tiende avond houden we een boekfeestje. Als je alle huiswerk steeds hebt gedaan – en dat mag je net zo licht of zwaar maken, als het voor jou goed voelt – dan heb je na afloop van deze cursus namelijk een nieuwe mijlpaal bereikt. Je hebt een boekje over je eigen familie gepubliceerd!

Alle verhalen en afbeeldingen gaan we verwerken in een aansprekende en originele vormgeving. Zo krijg je op ontspannen wijze een boek dat niet alleen leuk is om te lezen, maar dat ook uitnodigt om plaatjes te kijken en lekker te bladeren.

In principe is deze cursus alleen bedoeld voor mensen die de basiscursus hebben gevolgd. Heb je eerder al een boekje gemaakt, maar lijkt het je leuk om het nu eens totaal anders te doen en/of samen met anderen? Dan ben je eveneens van harte welkom. Bij deze cursus is het handig als je een laptop meeneemt voor het typen van de teksten.

NB: Niet alle kosten zijn bij de cursus inbegrepen. Om de bijkomende kosten zo laag mogelijk te houden, maken alle cursisten het binnenwerk van het boekje in hetzelfde formaat. Voor de omslag kun je kiezen uit een beperkt aantal gratis sjablonen die je met eigen afbeeldingen en lettertypes kunt afstemmen op je persoonlijke wensen. Voor de drukkosten van jouw boekje moet je rekenen op een bedrag van ca. € 25,- voor het eerste exemplaar. Wil je extra boekjes bestellen, dan is dat (afhankelijk van het totale aantal bladzijden) mogelijk vanaf € 7,50 per boekje.

Praktische informatie over beide cursussen

Beide cursussen geef ik in de bibliotheek van Zeist, zowel in het voorjaar als in het najaar. Op de website van de bibliotheek vind je hierover meer informatie en kun je je inschrijven:

Basiscursus

Vervolgcursus