Tegelijk met mijn eigen boek, “Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis”, verscheen op 7 april de Boekplanner van Jolanda Pikkaart en Esther van der Ham. Niet voor niets besloten Esther, Jolanda en ik deze boeken samen te presenteren. Er zijn veel raakvlakken tussen beide boeken én ze vullen elkaar prachtig aan. Kleurrijke schrijfcoach Jolanda schreef voor “Jouw levensverhaal” een prachtige checklist voor boekpromotie en… levensverhalen zijn zeker niet de enige verhalen die een mooi boek als verpakking verdienen!

Heel bijzonder aan de Boekplanner vind ik de uitvoering. Het zijn eigenlijk twee boeken voor de prijs van één, al kun je ze ook los van elkaar kopen. Een ‘kleinood’ schoot spontaan door me heen, toen ik het ‘theorieboek’ in handen hield dat deze pakkende titel draagt: “Zorg dat jouw boek er wél komt – tips en trucs van experts.” Heel compact zet het boek alles op een rijtje waaraan je moet denken als je op een fijne manier de finish wilt halen bij het schrijven van jouw boek: naast uitleg vind je handige, korte en vooral ook heel krachtige lijstjes vol aandachtspunten.

De bijbehorende Boekplanner is juist lekker groot en uitgebreid: een handige tijdloze agenda waarin je 52 weken lang al jouw vorderingen kunt bijhouden.  Smaakt het naar meer en/of wil je aan een nieuw boek beginnen? Dan kun je een nieuwe planner kopen!

Ontspannen is ook schrijven!

Geweldig vind ik dat ook ‘ontspannen’ uitdrukkelijk in planning en plan van aanpak voor het schrijfproces is opgenomen. Creativiteit gedijt nu eenmaal goed bij braak liggen. Natuurlijk heb je discipline nodig als schrijver en is het belangrijk om concrete afspraken met jezelf (en een eventuele schrijfbuddy) te maken: wanneer ga je schrijven en hoeveel wil je per keer klaar hebben aan tekst? Soms is schrijven echter een kwestie van niet-schrijven: jezelf lummeltijd gunnen. Dan helpt het om juist afstand te nemen, je hoofd weer even leeg te maken of te vullen met inspirerende voorbeelden van anderen. Of domweg je frustraties van je af te schrijven: vandaag lukt het me gewoon niet, want…

Prachtige natuurfoto’s staan er daarom in “Zorg dat jouw boek er wél komt” bij ieder nieuw deel: om je steeds weer eraan te herinneren dat je op tijd ontspanning zoekt. Het is duidelijk waar deze schrijvers steeds weer opnieuw opladen – en terecht!

Jolanda (l) en Esther (r)
De auteurs van de Boekplanner

Een schrijversmindset

In acht stappen doorloop je met deze tweedelige Boekplanner het hele schrijfproces, waarbij je ook meteen al de focus houdt op eventuele verkoop. Maar het begint allemaal met fase nul, vandaar een nummering in zeven delen:

  • deel 0 Inleiding en plannen
  • deel 1 Boekplan en schrijfplan
  • deel 2 Het schrijfproces
  • deel 3 Schrijfinspiratie
  • deel 4 Je mindset
  • deel 5 Boekpromotieplan
  • deel 6 Publiceren
  • deel 7 Boek en bedrijf

Veelkleurig

In verschillende kleuren wordt aangegeven waarop je als schrijver extra moet letten: blauwe letters voor businessboeken,  groene voor levensverhalen en rode voor non-fictie. Bij de levensverhalen ligt in ‘Zorg dat jouw boek er wél komt’ de focus vooral op verhalen die je schrijft om gebeurtenissen te verwerken en dat verwerkingsproces met anderen te delen.

Uit eigen ervaring weet ik dat veel schrijvers van levensverhalen aan alle gekleurde teksten in dit boek evenveel plezier zullen beleven. Meerdere auteurs voor wie ik redactie en/of vormgeving van hun boek mocht verzorgen, gebruiken als coach hun eigen levensverhaal om anderen goed te kunnen begeleiden of om aan andere te vertellen over hoe hun leven raakt aan een bijzonder moment in de geschiedenis. Anderen doen graag aan ‘levensfictie’ (een prachtige omschrijving van collega Nanda Huneman): hoe maak je van je eigen levensverhaal een spannende roman?

Welke invalshoek jij dus ook voor jouw boek met jouw levensverhaal kiest: in de Boekplanner komt het allemaal aan bod!


De boekplanner:
een boek én een planner!

Praktische gegevens

Boekplanner met boek

prijs: € 29,99

verschenen bij: Droomvallei Uitgeverij

ISBN: 9789492844200