Schrijven & herschrijven

Schrijvend ontdekken wie je bent en wat je drijft

     

    • Hoe bouw je jouw verhaal logisch op?
    • Hoe houd je jouw lezers nieuwsgierig?
    • Hoe bepaal je of een detail relevant is of juist overbodig?

 

Een enkeling kan het: zomaar in het wilde weg gaan schrijven tot er op een goede dag een mooi verhaal op papier staat. Bij de meeste mensen leidt een gebrek aan voorbereiding vooral tot een grote stapel aantekeningen en tot tekst zonder kop of staart  – totdat ze door de bomen het bos niet meer zien. Of het wordt letterlijk maar een mager verhaaltje: is dat nu echt alles wat er te zeggen valt?

je verhaal schrijven

 

Vastgelopen?

Ben je al in dat stadium beland en vastgelopen met schrijven? Kijk dan bij correctie & redactie hoe ik jou kan helpen. Wil je liever voorkomen dat je onnodig de moed verliest? Laten we samen ervoor zorgen dat jouw verhaal goed begint en eindigt en dat je kunt genieten van het schrijfproces tussen die twee momenten. Net als straks jouw lezer. Vaak zijn een aantal aanwijzingen al voldoende om een levendig verhaal neer te zetten.

Plannen én improviseren

Misschien lijk je wel op mij en heb je een hekel eraan om je teveel vast te leggen, omdat je graag ruimte houdt voor spontane ingevingen. In dat geval stel ik je graag gerust: een planning is niet meer dan een wegwijzer!


Maak je geen planning en begin je meteen met improviseren, dan mis je een solide basis onder je prachtige plan: je weet niet waar je heen gaat en dus ook niet of je je doel wel bereikt.

 

Maak je een planning en vergeet je te improviseren, dan mis je waar het in het leven om draait: “Life is what’s happening, while you’re making other plans”

 

Oftewel: leg je plannen vast, maar laat je niet vastleggen door je plannen!


 

Blijf openstaan voor verrassingen en het (toch) anders durven doen,  wanneer dat beter is dan je op dit moment zou kunnen bedenken.

Besteed je het schrijven liever uit?

Vind je het toch een hoop gedoe om je verhaal zelf te schrijven? Of mis je gewoon de tijd? Als je wilt, kan ik jouw verhaal voor je opschrijven.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Mail me gerust: d.postma@leventekst.nl.

logo Levenstekst 2016

Een 10! Dat is het cijfer dat ik Daniëla zou geven voor haar begeleiding bij het schrijven van het levensverhaal van mijn moeder. Het is een prachtig boek geworden dankzij haar hulp. Daniëla heeft me geholpen het verhaal zelf te schrijven.

Dat deed zij op een heldere, gestructureerde en positieve manier. Een boek schrijven is niet makkelijk maar Daniëla wist me altijd op de positieve dingen te wijzen waardoor ik energie kreeg om door te gaan.

Wat geheel Daniëla’s verdienste is: de vormgeving. Door het lezen van de eerste teksten heeft ze zich een beeld van mijn moeder en haar leven gevormd en een voorstel gedaan voor de vormgeving. Echt, in 1 keer goed. Alles klopt: de letters, de kleuren, de indeling, de foto’s, de opmaak. Het is een prachtig boek geworden: een ode aan het leven van mijn moeder.

– Karin Rienstra –