Op de pagina Portfolio vind je de titels van alle boeken die ik in afgelopen jaren in opdracht van anderen maakte.

 

Op deze pagina beperk ik me tot mijn eigen boek, dat bij Uitgeverij Droomvallei verscheen. In “Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis” vind je echter ook vele verhalen van anderen die hun droom waarmaakten en een boek schreven over eigen leven en/of dat van anderen. Vele auteurs en collega’s werkten aan deze handleiding mee.

 

Levensverhalen zoeken onderdak

 

Hoe doe je dat: een boek maken van jouw levensverhaal? En wat doet dat met jou?

Dit boek, ‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’ helpt je graag op weg – zodat ook jij de ‘finish’ straks haalt: jouw eigen levensverhaal in een prachtig eigen boek. Met alles erop en eraan. Je leest tegen welke persoonlijke dilemma’s andere auteurs aanliepen tijdens het schrijven, maar óók wat hun boek hen na het verschijnen aan bijzondere ontwikkelingen en ontmoetingen heeft gebracht. Naast deze ervaringsverhalen vind je in ‘Jouw levensverhaal’ allerlei handige tips en voorbeelden, schrijfoefeningen, columns en gedichten. 

Alle fases vanaf het eerste idee tot aan je boekfeestje komen aan de orde.


 

Jouw eigen boek maken… hoe doe je dat?

Schrijven over het leven is één ding, maar van een levensverhaal een boek maken? Opeens ontkom je er dan niet meer aan om óók na te denken over praktische zaken als plaatjes, papiersoort en de privacy van personen. Raakt jouw verhaal letterlijk aan je eigen leven? Dan raak je misschien zelfs even van slag of de kluts kwijt.

En toch dromen veel mensen ervan. Ze voelen een intens verlangen of een innerlijke noodzaak: ‘Dit levensverhaal hoort in een boek thuis’. Herkenbaar? Gelukkig ben je niet de enige met zo’n prachtige droom.

Allerlei mensen hebben al gedaan wat nog op jouw verlanglijstje staat. Een Echt Boek maken van een levensverhaal, met alles erop en eraan. In alle soorten en maten: dik en dun, groot en klein, voor eigen kring of voor de verkoop, als uitgave in eigen beheer of bij een uitgeverij.

In dit boek, Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis, mag jij je laten inspireren door hun ervaringen. Je leest hoe mensen op het idee voor hun boek kwamen, waar ze tegenaan liepen toen ze het boek gingen maken en – wat hun boek hen daarna heeft gebracht.

Daarnaast vind je allerlei handige tips: zodat je vol vertrouwen iedere fase tijdens het maken van jouw eigen boek tegemoet kunt gaan. Jij weet nu wat je kunt verwachten. Tenminste… Als je alle verhalen leest, ontdek je dat slechts één ding 100% zeker is: ergens zal het toch net iets anders lopen dan jij vooraf had ingeschat. Maar ook op dat soort verrassingen ben jij nu goed voorbereid!

‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’: niets hoeft je nog te weerhouden om jouw levensverhaal het onderdak te bieden dat het verdient. Jouw eigen boek.


Levensverhalen in allerlei soorten en maten

Er zijn haast net zo veel aanleidingen als invalshoeken om dat ene boek te gaan maken: mensen met elkaar verbinden, het leven vieren, ervaringen verwerken… Boeken om te onderzoeken hoe het precies is geweest in een bepaalde periode van de geschiedenis of wat in andere culturen van belang is, om mensen te helpen levenservaringen bespreekbaar te maken of om met anderen te genieten van wat goed is in het leven. Boeken die je van begin tot eind kunt lezen of die je juist uitnodigen om er doorheen te bladeren en steeds een stukje op te pakken dat jou op dat moment aanspreekt.

In ‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’ vertelt:

  • Simone Berger over Istori Kita – Jouw familiegeschiedenis (een boek dat je helpt om persoonlijke gesprekken over de geschiedenis van Nederlands-Indië te voeren met dierbaren)
  • Marelle Boersma over Kruimels zijn ook brood (een autobiografisch boek dat Marelle, na een dozijn thrillers, samen met haar vader schreef)
  • Linde ten Broek over Moeders & Dochters (een boek waarvoor Linde gesprekken tussen moeders & dochters vastlegde)
  • Brenda van Dijk over Je neemt jezelf mee overzee (een boek dat Brenda als ghostwriter schreef, over emigratie naar Australië)
  • José Franssen over Hou me maar vast (een boek over de twaalf jaar dat José zorgde voor haar moeder met dementie)
  • Agnes van Overveld over Windkracht 6 (een boek over een bijzondere vriendschap tussen twee vrouwen die beiden met blijvende beperkingen werden geconfronteerd)
  • Saskia Maarse over Tutti frutti (een boek over ondernemers met roots in een ander land die met succes hun levenservaring inzetten om in Nederland een bedrijf te beginnen)
  • Karin Rienstra over Sonja Spits (een boek waarvoor Karin haar moeder interviewde en dat zij schreef, omdat ze haar moeder zo´n verjaardagscadeau zo ontzettend gunde)

Daniëla Postma vertelt zelf over het jubileumboek, Leven en overvloed, dat zij voor haar schoonouders maakte ter gelegenheid van hun vijftigjarig huwelijksjubileum. Negen totaal verschillende boeken met levensverhalen… waardoor je een goed beeld krijgt hoe of wat er allemaal kan en mogelijk is. Sommige boeken van deze auteurs kun je kopen, andere boeken werden alleen voor eigen kring gemaakt, maar in alle gevallen was het boek bedoeld om met anderen te delen en de verbondenheid tussen mensen te vergroten.


Recensie van Biblion:

“Er zijn al heel wat boeken geschreven over zelf een boek schrijven, maar die beperken zich vaak alleen tot het schrijfproces. (…) ‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’ is een schitterende uitgave met toepasselijke illustraties die van betekenis kan zijn voor eenieder die een echt boek wil maken van zijn levensverhaal. Deze publicatie met zeer veel adviezen en tips voorziet daarmee in een behoefte.”


‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’ telt 288 pagina’s en kost € 22,50.

Je kunt het boek bestellen bij de boekhandel in je eigen woonplaats of online:

jouw-levensverhaal-hoort-in-een-mooi-boek-thuis-daniela-postma


Reacties van lezers


Jaldhara Groeneveld:
 ‘Ik heb Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis met zeer veel plezier gelezen. Ik vind het bijzonder knap en boeiend hoe Daniëla Postma negen stappen in het boekproces vanuit heel verschillende invalshoeken weet neer te zetten: in tips, tekeningen, verhalen, gedichten en oefeningen. Omdat ze in ieder hoofdstuk consequent zowel variatie als een heldere structuur heeft gebruikt, leest het boek heel gemakkelijk weg.

Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis heeft mij inspiratie gegeven voor ons eigen boek en inzicht in de verschillende fases die je daarbij doorloopt, zodat ik weet waarmee ik rekening moet houden. Het heeft me bevestigd in mijn gevoel dat ik volop fun mag hebben in het design van ons boek. Dat ik mijn eigen foto’s echt mag gebruiken.

En het heeft me in aanraking gebracht met mijn authentieke intentie: waarom wil ik, samen met Briant, ons eigen boek maken? De verhalen van andere auteurs over hun boek met levensverhaal laten hun intentie, hun waarom, zo prachtig zien. Dat werkte voor mij als een magneet om hier zelf mee aan de slag te gaan.

Dank je wel, Daniëla, voor je uitgebreide inkijkje in het maakproces én in het groeiproces waar je als mens doorheen gaat, wanneer je van jouw levensverhaal een boek wilt maken. Dank je wel dat ik ook jou hierdoor nog beter heb leren kennen. In wie jij bent en wat jou drijft. En tot slot, dank je wel voor de super handige tips die zeker nog van pas gaan komen!’

Charles Huygh: ‘Heel fijn vond ik het hoe het boek was samengesteld. Iedere keer als ik een bladzijde omdraaide, werd ik verrast. Zelfs als je alleen maar door het boek bladerde, bleef het boeien. De manier waarop Daniëla Postma schrijft, maakt het eenvoudig om te lezen, ook als je weinig van het boekenvak afweet. Klasse!’

Jean-Marc Bilderbeek: ‘Jouw boek biedt een interessant kijkje achter de schermen: hoe ervaren mensen het om hun levensverhaal in een boek uit te brengen? En: wat brengt dat hen? Jij vertelt dat op jouw unieke, veelzijdige en afwisselende manier, in teksten en in beeld. Persoonlijk zou ik het boek anders vormgeven, zodat het bij mijn bedrijf en levensmissie ‘Kaderloos’ past; maar Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis hoort echt helemaal bij jou. Je hebt voor jezelf gedaan wat je ook altijd voor anderen doet: een boek op maat maken. Ik vind het gaaf, zoals je je in zowel het schrijven als ontwerpen van de pagina’s echt helemaal hebt laten gaan. Je laat daarmee wederom zien wat jou als mens én als deskundige op jouw vakgebied beweegt en inspireert.’

Addy Bakx: ‘Dit mooie boek leest heel prettig. Het is veel meer dan een handleiding om van een levensverhaal een mooi boek te maken. Ieder hoofdstuk heeft dezelfde opbouw en vaste rubrieken. In 9 verhalen lees je hoe schrijfsters van boeken met levensverhalen te werk gaan. Alle verhalen zijn boeiend om te lezen en geven een goed beeld van de brede schakering van levensverhalen. Je krijgt zin om zelf ook een levensverhaal te schrijven om het in boekvorm uit te geven.’

Margreet van Riswijk: ‘Je boek is heel uitnodigend en leest lekker weg.’


Zin om zelf even een kijkje te nemen in dit boek?
Hier kun je een beknopte preview online doorbladeren:
levenstekst/voorproefje-jouw-levensverhaal-hoort-in-een-mooi-boek-thuis

En hier vind je een filmpje over het boek:

 


Voor Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis heeft Daniëla Postma zowel de tekst als vormgeving verzorgd; een groot aantal illustraties zijn speciaal voor dit boek ontworpen. Voor de pagina’s ‘Idee-in-beeld’ maakte Christa Mulder – bekend van haar cursussen Dagboektekenen en Handlettering – schitterende illustraties. Het boek is opgezet in tijdschriftvorm, om jou een zo veelzijdig mogelijk beeld te geven wat er allemaal mogelijk is  – aan bijvoorbeeld lettertypes, achtergrondplaatjes en illustraties – als je besluit om jouw levensverhaal in een boek te verwerken.

Achterin Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis vind je – naast een fijne leeslijst van handige boeken die je kunnen helpen bij het schrijven van jouw verhaal – waardevolle bijdragen van collega’s van Daniëla Postma, die expert zijn op het gebied waarover ze schreven:


In negen hoofdstukken komen alle fases van idee tot boek aan de orde: een goede planning en plan van aanpak maken, mensen interviewen, research plegen, schrijven, redactie, beeldmateriaal in je boek verwerken, de vormgeving van je boek, je boek laten drukken en/of uitgeven en… je boekfeestje. Want hoe groot of klein je het ook gaat vieren: als je boek eenmaal klaar is, heb jij alle reden voor een feest.

Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een stukje ‘huiswerk’, om je meteen al te stimuleren aan de slag te gaan met wat je hebt gelezen.

de inhoudsopgave van ‘Jouw levensverhaal hoort in een mooi boek thuis’


Vakgenoten en collega’s over dit boek

Brenda van Dijk, Duidelijk Verhaal: ‘Dit boek is beeldend en levendig geschreven en is heel afwisselend. Geen dwingende aanwijzingen over hoe het ‘moet’, maar inspirerende verhalen die je de ruimte geven om je eigen lessen te trekken. Niet alleen de successen, maar juist ook de dilemma’s en zaken die anders liepen dan verwacht, komen aan bod op een eerlijke, kwetsbare manier. En gedichten waarin prachtige zinnen de essentie vangen. Een boek vol mooie verhalen over de verbinding die ontstaat als je je levensverhaal deelt, als je echte interesse toont in mensen door oprecht te vragen naar hun verhaal, over hoe confronterend, maar ook hoe helend het kan zijn om je levensverhaal op te (laten) schrijven. Nu ik het hele boek heb gelezen: wat bijzonder dat ik als geïnterviewde deel mag uitmaken van dit boek. Nogmaals dank, Daniëla!’

Jolanda Pikkaart, Dé kleurrijke schrijfcoach: ‘Eigenlijk is dit helemaal geen boek, maar een beleving. Je ziet de beelden, hoort de mensen praten, gedichten tegen jou fluisteren; je proeft hoe het is om jouw levensverhaal in een boek om te toveren. Jouw Levensverhaal hoort in mooi een boek thuis raakt je. Haast spelenderwijs ontdek je al lezend ook nog heel veel tips. Aan zo’n fijn boek leverde ik uiteraard graag een bijdrage. Achterin tref je mijn verhaal aan hoe jij je boek kunt promoten, als je jouw verhaal graag onder de aandacht van een groter publiek wilt brengen!’

Esther Kraaijenbrink, Bestel mijn boek: ‘Aanrader! Deze handleiding voor levensverhalen roept een ‘feelgood’-gevoel op, maar staat ook eerlijk bij emotionele dilemma’s stil. De technische aspecten worden met aansprekende praktijkvoorbeelden verrassend in beeld gebracht. Inhoudelijk zit Jouw levensverhaal hoort in een boek thuis super in elkaar. Je doelgroep zal deze persoonlijke schrijfstijl zeker waarderen. Je bent er goed in geslaagd om heel uiteenlopende aspecten en dilemma’s rond levensverhalen te verwoorden en weet alle verhalen te larderen met nuttige tips. Het feel-good-gevoel dat veel auteurs aan het uitbrengen van hun boek beleven, wordt alleen al in de vormgeving op sprankelende wijze zichtbaar.’

Uitrgebreidere recensies van deze drie vakgenoten vind je hier:

Wil je een voorproefje zien?

Je kunt een beknopte preview online doorbladeren via deze link: voorproefje Jouw levensverhaal

 

Of je downloadt vast één hoofdstuk van dit boek door onderaan deze pagina je naam en mailadres in te vullen. Eens per maand ontvang je dan ook slimme tips voor het plannen, schrijven, redigeren en vormgeven van jouw eigen boek. Geen zin in? Je kunt je zo weer uitschrijven. Te weinig tips? Kijk dan ook eens op de Facebookpagina van Levenstekst: daar vind je iedere zaterdag een korte, praktische tip.

Schrik overigens niet als je na het inschrijven nog een paar keer heen en weer gestuurd wordt tussen jouw mailbox en deze website. Het is wettelijk verplicht dat je nog even officieel bevestigt dat je informatie bij Levenstekst hebt aangevraagd; en daarvoor bestaat een vaste procedure die helaas een beetje omslachtig is. Daarvoor bij voorbaat excuses!


Het complete boek kun je vinden in de betere boekhandel
of bestellen via deze link:

jouw-levensverhaal-hoort-in-een-mooi-boek-thuis-daniela-postma